Uiterlijke Kenmerk van de Heilige Birmaan

De Heilige Birmaan is een middelzware kat met een gewicht van gemiddeld tussen drie en zes kilogram. Katers zijn steviger gebouwd dan poezen.
Ze zijn massief met korte, stevige poten. De voeten zijn rond en moeten wit zijn. De kop is breed en rond met levendig diepblauwe ogen en middelgrote oren. De vacht is halflang en zijdeachtig, met een dunne ondervacht die niet snel in de klit raakt. 
De vacht op de buik is licht gekruld. Rondom de nek heeft de Heilige Birmaan een volle kraag en ook de staart is goed behaard. De Heilige Birmaan verliest zomers veel van zijn haar.

Verder is de Heilige Birmaan bekend vanwege de zogenaamde “point”-aftekeningen ( Himalayapatroon) ook wel bekend van bijvoorbeeld Siamezen. Hiermee worden aftekeningen bedoeld op het gezicht, de oren, de poten, de geslachtsdelen en de staart. 
Bij de katers geldt dit ook voor de genitaliën
Deze points moeten een egale kleur hebben, contrasteren met de overige lichaamskleur en moeten ook overal dezelfde kleur hebben. De voeten zijn echter wit, deze worden daarom ook wel “handschoenen” genoemd. Deze witte voeten zijn kenmerkend voor het ras. De voeten moeten gelijk zijn en ook weer goed contrasteren met de lichaamskleur. De rest van de vacht van een Heilige Birmaan is licht van kleur, de rug is goudbeige bij alle kleurvariëteiten. De kleur van de buik is zeer licht.
De Heilige Birmaan komt voor in de volgende kleuren;

sealpoint*, bluepoint*, chocolatepoint*, lilacpoint*, redpoint*, creampoint*. 
Daarnaast komen de volgende patronen voor: tabbypoint*, tortiepoint* en tortietabbypoint*.

*Point: met points worden de snuit, oren, staart en poten (en genitaliën) bedoeld. Deze kunnen in verschillende kleuren voorkomen en zijn altijd donkerder van kleur dan de rest van de vacht.

*Tabby: zo wordt het patroon genoemd van donkere en lichtere kleuren op de vacht. Er zijn verschillende varianten zoals strepen, vlekken en gemarmerd. Al deze patronen hebben weer een andere naam. Bij de Heilige Birmaan zijn de patronen alleen toegestaan op de points.

*Tortie: ook wel ‘schildpad’ genoemd. Vachtpatroon (vlekken of gemêleerd) in zwart en rood, normaal gesproken alleen bij een poes.