Verzorging

Een Heilige Birmaan heeft een relatief makkelijk te onderhouden zijdeachtige vacht, die natuurlijk wel aandacht nodig heeft.

De textuur zorgt ervoor dat de vacht zelden klitten vertoont. Over het algemeen kunt u met een wekelijkse borstelbeurt de vacht van een Heilige Birmaan goed in conditie houden. Kam hem in geen geval met een metalen kam, aangezien u hiermee de ondervacht kunt beschadigen. Een stevige, haren borstel is in de regel een betere keuze.

Wen een kitten hier al op jonge leeftijd aan . Zeker wanneer u overweegt uw kat naar shows mee te nemen, is het handig dat het dier gewend raakt aan wassen. Ook hiervoor geldt dat het belangrijk is om uw kat hier al op jonge leeftijd aan te laten wennen. Hetzelfde geldt voor tandenpoetsen, het schoonmaken van ogen en oren en eventueel het knippen van de nagels. Dit laatste kunt u eventueel door uw dierenarts laten doen, maar het is handig wanneer het dier dit van jongs af aan leert.


Show en verzorging

Wanneer u met de Birmaan wilt gaan showen, heeft de verzorging wat meer voeten in de aarde, omdat er op shows erg gelet wordt op de kwaliteit van de vacht. Sommige mensen wassen de kat een of twee dagen voor de tentoonstellingsdag, maar dit wordt door doorgewinterde exposanten afgeraden. Door de wasbeurt heeft de vacht op de dag zelf nog te weinig stevigheid. Daarom wordt het aanbevolen om de Birmaan zo'n vijf dagen voor een show te wassen. Daarna kunt u de vacht nog regelmatig poederen.

Oorpluimen worden op de show niet op prijs gesteld, dus knipt u deze voorzichtig af; natuurlijk zorgt u er ook voor dat de gehoorgang schoon is. Scherpe nagelpunten kunt u het beste met een goede, sterke nageltang afknippen.